Eezcit, een landelijke kennisorganisatie die gespecialiseerd is in het leveren van adviezen, producten en diensten op het gebied van tele- & datacommunicatie.

Eezcit: “VoIP de eerste stap naar efficiënter en productiever werken”.

VoIP
Bij IP-telefonie, Voice over IP of VoIP wordt het internet of een ander IP-netwerk gebruikt om spraak te transporteren. Hierdoor wordt telefonie mogelijk op datanetwerken en ontstaat de mogelijkheid om de voorheen traditioneel gescheiden werelden van spraak en data samen te voegen. Hierdoor is nog slechts één infrastructuur nodig en kunnen bovendien nieuwe producten en diensten worden ontwikkeld. Het werken met op VoIP gebaseerde communicatiesystemen binnen organisaties is inmiddels gemeengoed geworden.

In de volksmond wordt VoIP ook wel internettelefonie, bellen via internet of internetbellen genoemd. Deze uitdrukkingen zeggen eigenlijk precies wat VoIP is: een telefoongesprek via internet. De telecomprovider bij wie het VoIP-abonnement loopt, transformeert de gesproken woorden (analoog) naar een digitaal signaal. De digitale signalen worden bij de ontvanger afgeleverd in passende vorm, zodat hij of zij de woorden kan horen. Een ander woord voor VoIP is SIP. SIP is het protocol waarover VoIP meestal communiceert.

Voordelen van VoIP
Wat zijn de voordelen van VoIP?

 • Bellen via VoIP is voordeliger dan bellen via traditionele telefonie zoals ISDN;
 • Een ander groot voordeel van VoIP is dat er meer dingen mogelijk dan alleen bellen op de traditionele manier. Zo kan je via VoIP beeldtelefonie (video bellen) realiseren en kan je overal waar je internet hebt bellen zoals op kantoor;
 • Kantooromgevingen met VoIP kunnen volstaan met minder bekabeling omdat de PC en de VoIP toestel op één poort aangesloten kunnen worden;
 • Het aantal gesprekken dat tegelijkertijd plaats kan vinden met VoIP over één netwerkverbinding is nagenoeg onbeperkt. Dit in tegenstelling tot een analoge verbinding waarbij u in gesprek bent als u aan het bellen bent. Slechts de snelheid (bandbreedte) van de verbinding en het abonnement bij uw VoIP provider beperkt het aantal gesprekken dat u tegelijkertijd kunt voeren met VoIP.

FAQ

 • VoIP werkt toch alleen als de andere ook VoIP heeft?
 • Nee, VoIP is puur de techniek waarmee u belt. Als u middels VoIP naar een aansluiting op het traditionele netwerk belt dan heeft u in principe niet een 'rechtstreeks' lijntje. Een gateway zorgt ervoor dat er een koppeling wordt gemaakt tussen het VoIP netwerk en het traditionele netwerk.
 • Kan ik ook naar mobiele nummers bellen met VoIP?
 • Bellen met VoIP is minimaal hetzelfde als bellen op de oude (traditionele) manier. Dus ook bellen naar mobiele telefoonnummers is geen probleem.
 • Wat is SIP?
 • SIP staat voor Session Initiation Protocol: de voorgestelde standaard voor het opzetten van sessies tussen één of meer cliënts. SIP is één van de leidende protocollen voor Voice over IP.
 • Hoe snel moet mijn verbinding zijn voor Voice over IP?
 • Als u gebruik wilt maken van VoIP heeft u een vaste internetaansluiting nodig. De snelheid (bandbreedte) van uw internetverbinding bepaalt het aantal gelijktijdige gesprekken dat u via VoIP kunt voeren. Deze bandbreedte moet altijd beschikbaar zijn. Dit wil zeggen dat wanneer u over dezelfde lijn ook wilt surfen, hiervoor extra bandbreedte beschikbaar moet zijn. Middels Quality of Service (QoS) kunnen routers en switches geconfigureerd worden om VoIP verkeer voorrang te geven boven ander verkeer zoals bijvoorbeeld surfen. Gaat u liever voor optimale zekerheid dan kunt u overwegen een tweede (kleine) internetverbinding aan te vragen alleen voor VoIP.
 • Kan ik bellen via VoIP zonder PC?
 • Ja, bellen via VoIP kan weliswaar via de PC (softphone) maar ook gewoon via een telefoontoestel. Het kan zelfs via uw huidige telefoon (analoog of digitaal toestel).

Meer weten?
Wilt u meer weten over mogelijkheden van VoIP voor uw organisatie? Neem Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op voor een afspraak met één van onze adviseurs.

Offerte aanvraag

offerte aanvraag8

Nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief